27 juni 2024

Per Skutberg har jobbat med Husqvarna i hela sitt liv - med ett undantag

Per Skutberg är en av tre säljare på Berners Marin & Motor.

Per Skutberg från Östersund har jobbat med Husqvarna i nästan hela sitt liv. Man skulle nästan kunna säga att han har det i blodet. Lokalt känns han igen tack vare sina många år på Skutans Motor, ett bolag som grundades av hans pappa Rolf på 90-talet och som likt Berners idag, servade och sålde Husqvarnas produkter. Sedan ett halvår tillbaka är han en av sju medarbetare på Berners Marin & Motor.

Det är bara några dagar kvar tills midsommar och försommarvärmen som Jämtland bjöd på i maj är bokstavligen som bortblåst. Utanför Berners lokaler i Östersund regnar det och temperaturmätaren i min Volkswagen Passat visar 11 grader när jag parkerar och kliver in i Marin & Motors betydligt varmare lokaler.

Jag är där innan butiken hunnit öppna och blir insläppt av en servicemedveten medarbetare vid godsmottagningen som vant lotsar mig genom byggnaden innan jag tar mig genom en tung dörr och når verkstaden. Därifrån hittar jag själv in till den stora butiken vars golv och väggar är fyllda av land- och vattenfordon blandat med trädgårdsverktyg, kläder och tillbehör.

I butiken på Hofvallen i Östersund sker försäljning av bland annat båtar och båtmotorer, vattenskotrar, motorcyklar, elcyklar, elmopeder, fyrhjulingar och snöskotrar.

I butiken på Hofvallen i Östersund sker försäljning av bland annat båtar och båtmotorer, vattenskotrar, motorcyklar, elcyklar, elmopeder, fyrhjulingar och snöskotrar.

I ett av butikens kontor hittar jag säljaren Per Skutberg och hans närmsta kollegor.

— Kom in! Vi har Öråd, säger platschefen Peter Olsson skämtsamt innan han berättar att de sitter och diskuterar sommarens öppettider.

Efter en stund är de klara och jag och Per slår oss ned i ett av kontoren. Säljarkollegan Mattias kommer in och sätter sig. Det dröjer inte länge innan jag får veta att de båda har gått i skola tillsammans som barn – och att Per redan under den tiden hade stenkoll på Husqvarna tack vare sin pappa Rolf.

"Man skulle väl kunna säga att jag mer eller mindre började jobba med Husqvarna redan som 10-åring då farsan startade Skutans Motor"

Husqvarna genom hela livet (nästan)

Rolf ”Skutan” Skutberg jobbade även han en gång i tiden med att sälja gräsklippare och trädgårdsprodukter på Berners i Östersund, innan han 1990 beslutade sig för att starta eget. Skutans Motor som då var återförsäljare för Husqvarna, blev snart en naturlig del av sonen Pers liv och inte helt otippat hans första arbetsplats.

Efter studenten, på 90-talet, jobbade Per heltid på ”Skutans” och i slutet på 2000-talet blev han delägare. År 2012 köptes bolaget upp av Servicecentralen och efter ytterligare 10 år med Husqvarna efter det, så tog Per anställning på ett annat företag innan Servicecentralen senare lades ner.

— Under två år sålde jag reservdelar och tillbehör till traktorer, men annars så är det detta jag gjort sedan ungdomen, konstaterar han.

Därför tröttnar inte Per - trots alla år

Sedan slutet av 2023, är Per en av sju medarbetare på Berners Marin & Motor och han beskriver en trivsam vardag:

— Jobbet här är väldigt varierat och det finns nog egentligen inga vanliga dagar. Ena stunden så installerar jag robotgräsklippare, i nästa packar jag upp grejer, står i kassan eller konterar fakturor.

Just variationen i jobbet lyfter Per som något kul och anledningen till att han tror att han aldrig tröttnar, trots så många år i branschen. Han berättar också att även om butiken öppnar klockan nio om morgnarna, är det inte ovanligt att Per och hans kollegor är på jobbet redan vid sju.

— Dels är det ju väldigt kul att jobba här, dels hinner vi ju stöka undan en hel del innan butiken öppnar så vi kan fokusera helhjärtat på kunderna som ringer eller kommer in, förklarar han.


Kunderna i fokus

När jag frågar Per om han besitter någon hemlig superkraft eller har någon dold talang efter alla år i branschen, tittar platschefen Peter in genom dörröppningen där vi sitter och säger:

— Du är ju en väldigt inkännande person. Duktig på att förstå kundernas behov och att ställa helt rätt frågor. Sen har du ju otrolig produktkunskap också och kan mycket om både nya och äldre Husqvarna-modeller.

Strax därefter dyker ett nytt ansikte dyker upp i dörröppningen. Det är en kund som hemvant kommer in och sätter sig för att prata med Per. Vår pratstund är därmed över och jag låter Per fortsätta göra det han är bäst på, medan jag återigen ger mig ut i snålblåsten.

Berners Marin & Motor ligger i utkanten av Östersund i samma lokaler som Berners tidigare sålde och servade transportbilar i.

Berners Marin & Motor ligger i utkanten av Östersund i samma lokaler som Berners tidigare sålde och servade transportbilar i.